Seikkailutaiteen tarina

seikkailutaide (4 of 2)
Kuva: Olli-Pekka Saukkoinen

Kuvataideopettajat Verna Kuntsi (TaM) ja Satu Sipilä (TaM) ovat kehittäneet uudenlaisen, toiminnallisen taidekasvatusmuodon, seikkailutaidepedagogiikan. Seikkailutaiteen tarina alkoi vuonna 2017 kun Kuntsi ja Sipilä pilotoivat koko lukuvuoden kestävää seikkailutaidepedagogista kerhoa Uudenmaan Aluehallintaviraston myöntämällä apurahalla Ruoholahden ala-asteen koulussa. Kerhon myötä seikkailutaidetoiminta laajentui nopeasti ja opettajaduo perusti vuonna 2018 Seikkailutaidekoulun.

Vuonna 2018 Seikkailutaidekoulun molemmat opettajat nimettiin seikkailutaidetoimintansa ansiosta Arabianrannan asukasyhdistyksen Bokvillanin talotaiteilijoiksi. Tilaustyöpajojen, lyhytkurssien ja kesäleirien lisäksi Seikkailutaidekoulu on opettanut lukuvuonna 2018-2019 Helsingin Annantalolla ja Espoon Lasten kulttuurikeskus Aurorassa. Syksystä 2019 alkaen Seikkailutaidekoulu on kouluttanut varhaiskasvatuksen henkilöstöä seikkailutaiteen näkökulmista ja tekniikoista sekä opettanut päiväkodeissa seikkailutaidetyöpajoja 3-5-vuotiaille osana Espoon Kulttuurikurkkausta. Tällöin käynnistyi myös Seikkailutaidekoulun ja Helsingin keskustakirjasto Oodin laajamittainen yhteistyöprojekti, jossa tavoitteena on edistää koululaisten lukemista seikkailutaiteen Runoaarteenmetsästystä hyödyntäen.

Sittemmin Seikkailutaidekoulu sai yhteistyökumppaneikseen mm. Luomuksen, Kansallismuseon, Haltian, Stoan, Vuotalon, Tuusulan kulttuurin, Sarjakuvakeskuksen, Espoo Kunsthallen, Keravan kuvataidekoulun ja Nurmijärven museon. Seikkailutaidekasvatuksen koulutuksia ja luentoja taas on järjestetty yhdessä Syklin, Aalto-yliopiston, AIKOPAn ja Espoon kulttuurin kanssa.

Seikkailutaide tuo uutta näkökulmaa kuvataideopetukseen. Ammattipedagogeina lähtökohtanamme on, että kaikki osaavat ja pystyvät tekemään seikkailutaidetta, joten huomioimme erilaiset oppijat.

Seikkailutaidekoulun aluevaltaukset jatkuvat edelleen, ja seikkailutaiteen uusista käänteistä, kursseista ja koulutuksista tiedotamme Instagramissa, Facebookissa ja Seikkailutaidekoulun omilla sivuilla.